Spominska soba Dragotina Ketteja in Ljudska šolaŽivljenje in delo Dragotina Ketteja nam predstavlja njegova spominska soba v Ljudski šoli.

Za ustanovno leto Ljudske šole na Premu velja leto 1826, ko je na Premu služboval živahni in razgledani duhovnik, vikar Peter Aleš. Premce in okoličane je navduševal za marsikaj, učil jih je sadjarstva in vinarstva ter domačine prepričal tudi o potrebi po ljudski šoli. Ustanovitev premske šole sodi med drugo na Bistriškem, takoj za šolo v bližnjem Trnovem, ustanovljene leta 1814.

Prostori šole so bili verjetno pod stavbo premskega vikariata v prostorih današnje ljudske šole. Pritličje stavbe je nudilo učitelju skromno stanovanje, šolarji pa so imeli učilnico v prvem nadstropju. Kronisti premske šole so zapisali, da je bil prvi učitelj J. Pian. 

Leta 1871 je na Prem prišel učitelj Filip Kette, ki je na Prem prišel s trnovske šole z mlado soprogo Ano Valenčič, Jejčkovo iz Trnovega. Na Premu so se jima rodili štirje otroci. Tretji otrok je bil Dragotin Kette.

V nekdanji Ljudski šoli je postavljena tudi stalna razstava z naslovom "Ne bom se vdal: življenje Dragotina Ketteja".

Dragotin Kette (1876–1899) je ob Ivanu Cankarju, Josipu Murnu in Otonu Župančiču najpomembnejši predstavnik slovenske moderne. V svojih zgolj triindvajsetih letih življenja je prehodil izjemno dinamično pot. Bil je radoživa in hudomušna osebnost, polna optimizma in željna znanja. Kljub številnim oviram, ki mu jih je nastavilo življenje, se ni vdal, temveč je strmel k uresničevanju svojega jasno začrtanega cilja: postati dober pesnik in pisatelj.

Njegovo življenjsko pot, dela in obeleževanja po njegovi smrti vam predstavljamo na prenovljeni razstavi v stavbi nekdanje premske osnovne šole, v kateri se je pesnik rodil. Med predmeti, ki jih je zbral Odbor za ureditev Kettejeve spominske sobe na Premu v šestdesetih letih 20. stoletja, velja izpostaviti poleg Kettejevih Poezij klavir znamke Daniel Dörr, ki je bil v lasti pesnikovega očeta in premskega učitelja, Filipa Keteja, in kredenco iz trnovskega samostana šolskih sester de Notre Dame , čigar pobudnik ustanovitve je bil Dragotinov sorodnik, Janez (ali Ivan) Valenčič, pesnikov doprsni kip umetnika Marjana Keršiča Belača in spominsko ploščo, postavljeno ob stoti obletnici Kettejevega rojstva. Na ogled je tudi črna kuhinja.

Avtorica razstave: Aneja Rože, Občina Ilirska Bistrica
Oblikovanje razstave: Kristina Šlosar, TIC Ilirska Bistrica
Kraj: Kettejeva spominska soba na Premu (Prem 83)
Od: maj 2021

 

Otvoritev Kettejeve spominske sobe1

Otvoritev Kettejeve spominske sobe2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   nazaj